Tillbaka      Gå till Gävledragets Startsida      Senast uppdaterad:  2011-05-01

Gävledraget presenterar:

MÅNGSINNIG KONSTNÄRINNA

Nämner man namnet Clara Salander dyker genast olika associationer upp - "hon med mattorna, hon med dockorna, hon med husen eller hon med den sextio kvadratmeter stora utomhusväggmålningen i Port-au-prince, Haiti". En särdeles mångsidig och begåvad konstnär som har sina rötter i Finland och bott största delen av sitt liv i Norrland och även utomlands innan hon flyttade med maken Sune till Österlen. Nu bor paret i Gävle.

Clara Salander är född i Åbo och utbildade sig i Helsingfors mellan 1942 - 1947. Därefter följde studier i Michigan USA samt på Textilinsitutet i Borås mm.....

Utbildning, utställningar, offentliga uppdrag, representerad, stipendier, övrigt

Clara har sålt alla sina verk direkt men dokumenterat sina alster i bilder på stadsmotiv från Umeå med akvareller i milda färger i bjärt kontrast till praktfulla färgglada textilier och offentliga utsmyckningar i textil, aluminnium och glas. Hon har också skapat altarutsmyckningar i broderi och mässing och moderna regalskepp i mässing och glas. Bland offentliga utsmyckningar kan nämnas Umebygdens Sjukhem, Norrlands Sparbank, Mobackens kyrka, Stadshotellet Haparanda, Landstingets kanslihus i Umeå, Scan Diamant Robertsfors, K4 Arvidsjaur och HSBs kontorshus för att nämna några exempel. Det mesta hon rör vid blir till konst - se t ex  hennes spännande ryggsäck som har varit med på många äventyr.

Vad Clara än tar i - även ryggsäcken blir ett konstverk.

Hon har haft separatutställningar och deltagit i många samlingsutställningar. På Österlen är hon mest känd för sina humoristiska teckningar och illustrationer till böcker som t.ex. Gunnar Åkessons böcker om Per Öra och Tjörnedala samt Bertil Torekulls Livet var en dröm på Brantevik.

Som expert i docktillverkning för länder i tredje världen har Clara anlitats och kan visa bilder på de mest fantasirika små negerdockor men också familjen Ulfstand på Glimmingehus, alla tillverkade i trä och tyg.

Clara har tecknat för Västerbottenskuriren och andra tidningar och, förutom offentliga utsmyckningar och dockor, har de tillsammans skapat norrländska souvenirer. Makarna har arbetat och bott i USA och Västindien i olika omgångar. De två sönerna är också konstnärer, en verksam i USA och en i Gävle.

Se "allt om fantastiska Clara!"

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Sidan är sammanställd av Lisse-Lotte Danielson och teckningarna  framställda av Clara Salander.

Gå till Gävledragets Startsida  

Senast uppdaterad:  2011-05-01

Tillbaka