Tillbaka       Gå till  Startsidan   Senast uppdaterad:  2011-12-08

Gävledraget presenterar:

 

 

Detta materiel kommer från Åke Nyléns privataTidningsurklipp

GEFLE DAGBLd måndag 25 juni 2007.

-------------------

 

Hofmålare Carlsson och bonnlandet på Söder

Carl Johan Carlsson var ett original i Gävle. Han föddes 1867 och kom hit 1918, vid 51 års ålder, för att få bättre avsättning för sina kunskaper som smed. Gävle var en expansiv stad, här fanns det säkert en marknad för en händig karl, tyckte Carlsson, och man kan väl säga att han fick rätt också.

 

 

Han var en riktig mångsysslare som inte bara arbetat som smed utan också som skomakare, stenslipare, urmakare, uppfinnare, handelsresande och även sångare.

I Gävle satsade han på showbusiness. Han startade ett kafé vid Dammbron, gick runt på gårdarna och spelade positiv och dragspel, sålde ballonger och tavlor som han lutade mot positivet. Han hankade sig fram men blev knappast rik. Framförallt inte på måleriet, som folk inte uppskattade.

 

Det skulle dröja till efter hans död innan hans talang blev erkänd. Han använde värdeperspektiv, vilket innebär att konstnären målar det som han eller hon betraktar som viktigt större än omgivningen.

 

Han kallade sig Hofmålare Carlsson för att han en gång målat av drottningen, skickat sitt verk till slottet och fått ett tackbrev tillbaka.

 

Barbro Elvegård kände Carlsson. Hon och hennes familj bodde på Sockerbruksgatan 35 i ett hus som hennes farfar, grundläggaren Erik Olsson, lät bygga 1906 då det mesta där uppe kring dagens Ica Söder var rena bonnlandet.

 

 

Då Barbro Olsson var en liten flicka på 1940-talet och pappa drev Olssons Åkeri höll Carlsson till i en vedbod tvärs över gatan på Sofiaplan när han målade sina tavlor.

 

Men värdeperspektiv... nja, Barbro är väl inte så säker på att hon håller med om den definitionen.

- Gubben var ju nästan blind. Han såg knappt vad han målade, och det var nog mest därför hans tavlor blev som de blev.

Hur det nu var med det så målade Carlsson av huset som Barbros farfar hade byggt och där hon växte upp. Tavlan fanns kvar i familjens ägo i många år men försvann då hennes pappa dog och är fortfarande försvunnen.

 

- Jag vill så gärna ha tillbaka den, säger Barbro. Jag har många minnen från det där huset och gillade verkligen tavlan. Är det någon som vet var den finns så vill jag ha kontakt med den personen.

 

Själv har hon varit långt från Gävle under många år. Hon flyttade 1954 till New York för att bli fotomodell och mannekäng och var inte förberedd på vad hon skulle få se när hon en dag återvände till Sockerbruksgatan.

 

- Jag började stortjuta när huset var borta och det i stället stod ett stort flerfamiljshus där. Naturligtvis begriper jag att tiden måste ha sin gång, och vi sålde ju huset till Anders Diös en gång i tiden, men jag blev så besviken.

 

Och än i dag kan tårarna trilla längs kinden när Barbro återvänder till Sockerbruksgatan, som numera bara är en liten stump mellan Södra Stapeltorgsgatan och Södra Slottsgatan. Knappt ens det eftersom gatan delas av Nobelparken.

Ulf Kriström

 

---------------

Läs här Carl Johan Carlssons egen bok om tiden innan han kom till Gävle och hans mycket spännande historia. Denna berättelse är helt framtaget av Gävledraget som har beställt denna bok från ett bibliotek i en helt annan stad. Jag förstår verkligen att han blev geniförklarad/Lisse-Lotte Danielson.

 

Carlsson - Hofmålare S J Carlsson

Smeden (och hovmålaren) S.J. Carlsson från Gävle. - Del I

Smeden (och hovmålaren) S.J. Carlsson från Gävle. - Del II

 

Länsmuseet har idag flera tavlor av honom och har även gett ut en bok som finns att köpa där.

-----------------------------------------------------------

Gävledragets Startsida      Sammanställt av  Lisse-Lotte Danielson -  lisse-lotte@danielson.be   Tillbaka 

besöksräknare