Tillbaka       Gå till  Startsidan   Senast uppdaterad:  2011-07-19

Gävledraget berättar:

 

 

Gävle kommuns reklam

 

 

 

Norrköpings arbetarteater har haft premiär på sitt spel ”En djävulens kona”.

 

Jag har funderat över VARFÖR mina protokollen från Trolldomsrannsakningarna år 1675  JUST NU tycks vara av så stort intresse vilket jag har konstaterat i mitt statistikprogram. Dessa protokoll har funnits ute ganska länge på nätet.

 

När jag sedan läste om arbetarteaterns premiär så fick jag en Aha-upplevelse. Det stod att historien bygger på autentiskt material och det är troligen där mina framletade protokollsanteckningar har kommit till nytta.

 

 

Jag tycker det är mycket bra att vår gamla historia berättas i olika sammanhang. Det var inte bara i Sverige som detta sorgliga hände utan över hela världen rådde vidskepelsen under 1600-talet.

 

Se denna amerikanska länk där bl a våra 5 avrättade kvinnor från Gävle ingår

Länk till  offrade, halshuggna eller brända offren över hela världen!

 

Använd sökaren och skriv in ordet Sweden:

 

Bure, Anna Israelsdotter: about 45 years old, wife of Peter Eriksson Snifs, beheaded at Gefle, Sweden 6 March 1675   (hon var den enda av de 5 som undgick att brännas)….

Ni hittar där ytterligare 4 kvinnor som även brändes.

 

 

Berättelsen om Annas kusin i fjärde led, av den mycket berömda ätten Bure, den kända Catharina Rolandsdotter Bure, gift med prästen Petrus Olai Fontelius och som också blev anklagad men lyckades rymma med hjälp av sin man och även slutligen bli benådad känner många till. Det är säkert därför som hon får finnas kvar i historien. Det står helt anonymt att ”Anna Snifs var en av de dömda ” men i detta framgår ingenting om att även hon var från den berömda Bureätten.

 

 -----------------------------------------------------

 

Läs mer om

 

Norrsundets arbetarteater – En djävulens kona

vi vill skapa intresse för
bygdens historia och föra kunskapen vidare till kommande
generationer.”

 

 

Gefle Dagblads recension:   Varsamt och värdigt

 

--------------------------------------------

 

Det glädjer mig mycket att man åter berättar denna oerhört sorgliga historia som upprepades på många platser i Sverige.

Lisse-Lotte Danielson

 

Min Forskarkontakt till allt detta har varit

 

Släktforskaren mm John Winblad von Walter i Minnesota fann redan år 1993 Annas namn och har därefter gett förnyad kunskap om de sorgliga omständigheterna för både ätten Bure och för Gävle stad. John är barnbarn till en av de familjer som i början på 1900-talet emigrerade till USA. Han och hans familj tillhör ätten Bure och John har på egen hand lärt sig svenska och forskat under många år och regelbundet informerat om sina upptäckter på ett otal sidor inom Sveriges Släktforskarförbund.

 

Han har nu översänt detta otroliga, fullständiga material och gett mig tillstånd att publicera det på Internet. Genom detta vill han ge sin olyckligt drabbade släkting upprättelse. Detta fruktansvärda och orättvisa öde skall inte längre tigas ihjäl.

Från att knappt ha nämnts tidigare anser jag att den idag nästan helt okända släkten Snifs-Strömbäck tillhör en av Gävles absolut viktigaste släkter.

 

Tack John för den saknade stora pusselbiten i Gefles historia!

 

 

John Winblad von Walter

201 Fourth Street East

Carver, Minnesota 55315

United States of America

 

 

 

-----------------------------------

Sammanställt av Lisse-Lotte Danielson.

Gå till Gävledragets Startsida