Tillbaka   

Gävledraget presenterar:

250 års hantverkshistoria

Detta materiel kommer från Åke Nyléns privata Tidningsurklipp

Från Gefle Dagblads arkiv - tidpunkt ?.

HELA HISTORIEN.

Karl Raak, hedersordförande i Gefle Hantverksförening, och Ture Karlström, fil dr, glädjs åt nya boken om Gefle Hantverksförenings 250-åriga historia. Ture Karlström har skrivit den. Foto: mats olsson

GÄVLE

Gefle Hantverksförenings rötter sträcker sig längre tillbaks i tiden än man tidigare trott. Det har fil dr Ture Karlström kommit fram till under sitt arbete med boken "Gefle Hantverksförening från skråväsende till nutid".

Lagom till Gävles 550-års- jubileum kommer boken om föreningens 250-åriga historia ut.

  • Det här är en bok om hur föreningen har verkat och utvecklats. Boken är som ett lexikon med register där man lätt kan slå upp det man är intresserad av, säger Ture Karlström, fil dr i konsthistoria, som skrivit boken på uppdrag av Gefle Hantverksförening.

Han har jobbat med boken sedan 1994 och målet var att den skulle bli klar till jubileet.

  • Många städer har inte sina hantverksföreningar kvar, men i Gävle jobbar de på för fullt. Föreningens arkiv tror jag är ett av de finaste i landet, säger Ture Karlström.

Gefle Hantverksförenings rötter går tillbaka till 1742 - inte till 1757 som man tidigare trott. 1742 gick hantverkare från olika skrån ihop och bildade Gefle Hantverkssocietet. 1757 fick man de första stadgarna.

- Vid bränderna 1776 och 1869 lyckades man rädda hela föreningens arkiv. Det har gjort att det finns en förnämlig möjlighet till forskning, säger Ture Karlström.

När skråväsendet upphörde 1846 blev gesällproven viktiga. Hantverkarna gick ihop med fabriksidkarna i en förening men samarbetet höll bara till 1857. Då hoppade hantverkarna av och bildade Gefle Hantverksförening.

Näringsfriheten utvidgades så småningom och med den kompetenskravet. Vem som helst fick idka hantverk och "de riktiga" hantverkarna måste skydda sig och sitt hantverk. Hela Europa hade samma problem.

- 1864 års näringsfrihetslag satte hela hantverkets överlevnad på spel. Vissa yrken skulle gå förlorade, men de ersattes snart av andra som rörmokarens och bilreparatörens, säger Karlström.

På 1950-talet tyckte herrarna att det kunde vara dags att ta med kvinnorna i föreningen. Då bildades Gefle Hantverkarkvinnor.

JENNY LILJA

Se även Gästriklands Kulturhistoriska Förenings bokutgivning.

Ture karlström, 1964

Gävle gamla teater. Några kartfynd i Gävle stadsbiblioteks arkiv.

Ture karlström

1966

Stadens offentliga prydande under tre sekler

Ture Karlström

1972

Stora Holmen, ett specialområde för handel och sjöfart

Ture karlström

1984

Tiggarungar och uslingar

1974  skrev Ture Carlström även Gävle Stadsbild.

-----------------------------------------------------------------------------

Gå till Gävledragets Startsida      Sammanställt av  Lisse-Lotte Danielson -  lisse-lotte@danielson.be  

Senast uppdaterad:  2011-12-10

Tillbaka    

besöksräknare