Tillbaka    

Gävledraget Presenterar Arkeologidagen 2009.

Denna dag – 30 augusti - är det Arkeologidagen över hela Sverige.

Bo Sandberg berättar om ”stadens” historia och om de olika utgrävningarna.  

 

Stortorget som vi befinner oss på är endast 140 år gammalt och skapades efter den senaste Storbranden 1869.  Ännu tidigare var där endast bondmark bestående av små bostäder samt betesmarker fram till början på 1700-talet. Det fanns också små verkstäder och den egna djurbesättningen krävde ängar, åkrar och betesmarker i nära anslutning till stadskärnan.

 

De första kända större stadsbränderna skedde 1569, 1603 och 1776 då 6 – 8 kvarter brann ned totalt.

1869 brann det mesta ned på den norra sidan av Gavleån med undantag av bl a Heliga Trefaldighetskyrkan samt Berggrenska gården. Den senare förklarades med att ägarinnan var mycket förtjust i planteringar på sin tomt vilket torde ha dämpad de heta lågorna.

 

1869 gjordes en helt ny stadsplanering med vackra fasader mot Drottninggatan och på bakgårdarna fanns pigkammare och stall för den egna boskapen.

 

Det första torget skapades 1824 – Stortorget - som då låg mellan Rådhuset och Gavleån.  Där dagens Stortorg ligger bildades Nytorget/Hästtorget/Brunnstorget, som alltså hade olika benämningar och var från början ganska litet. Efter den senaste stadsbranden byggdes ett nytt stortorg som då var ett av landets största. Den nya stadsplaneringen bestod av ett rektangulärt nät och de rika familjerna bodde nu närmast rådhuset.

 

Det skedde omfattande arkeologiska utgrävningar år 2000 under Brända Bocken samt 2003 då en större sopcontainer byggdes. Man hittade då krossat tegeltak, fönsterglas och husgeråd från ler- och keramikvaror samt benrester från uppätna djur. Även många kritpipor från 1700-talet bestående av långa skaft och små huvuden upptäcktes. Det fanns även rester från fina vapen med signaturer som importerades från Holland före förbudet. Man hittade även spetsade pålar samt kopparmynt från drottning Kristinas tid på  1600-talet. Det hittades ett välbevarat mynt av ett öre och på den tiden kostade ett tjog ägg fem öre.

Under 1950-talet hittade man en liten bronsklocka/primklocka som användes i den katolska mässan. Tidigare var gränsen till Norrland mellan Gästrikland och Hälsingland och en landhöjning har skett med 7 m under de senaste 1000 åren.

Klicka på nedanstående bilder .... och på Pilen Bakåt i Explorers övre vänstra hörn om du vill återgå och klicka på nästa bild i större format.

Fina fynd under Stortorget! (se Gefle Dagblads artikel).

Samlingsplats!  

         

  Kickan Hallberg var bl a där för barnbarnets räkning som vill bli arkeolog.

Bo Sandberg håller en mycket intressant föreläsning om de olika fynden som hittats!

       

       

 

Slutligen delades några ex ut av broschyren UNDER YTAN, - en berättelse om Gävle stads historia och den arkeologiska undersökningen på Stortorget år 2000.

       

       

      

Passa även på att se Gävlebilder 1931-1933 (utan ljud)  Vyer från Gävle från åren 1931-1933. Gavleån, spårvagnar, Rådhuset, Folkets hus, torghandel mm. Porträttsvit av kända Gävlebor.                 SE DEN I FULLT FORMAT genom att klicka på rutan längst ned till höger!

Filmen är på drygt 20 minuter men, som skrivet ovan -  saknar ljud!

----------------------------------------------

Sammanfattat och fotat av Lisse-Lotte Danielson.

 Gå till Gävledragets Startsida  

Senast uppdaterad:  2009-08-31

Tillbaka