Tillbaka 

PUGs program våren 2009.

PUGs program hösten 2008. 

PUGs program våren 2008.

Björn Widegren har ordet:

PUGs föreläsning 2009-02-19 Björn Widegren (kulturredaktör på Gefle Dagblad) berättar om  "Följeslagare som vägrar lämna mig. Strövtåg bland mina böcker".

Björn anser sig numera vara kulturkonservativ då han främst läser böcker från 50- och 70-talet. Den första boken som nämns handlar om Det sista äventyret av Per Gunnar Evander som blev en stor klassiker då den publicerades 1:a gången 1972. Björn anser att Evander skriver på ett sätt som gör att man känner igen sig, blir eftertänksam och varnad.

Handling

Boken ger ett känsligt porträtt av en ung man som inte lyckas bryta sig loss från de människor som styr hans liv. Medan sextiotal övergår i sjuttiotal flyttar den unge Jimmy ifrån sin mamma och det lugna livet på landet till närmaste småstad och ett ensamt sjabbigt rum. Livet flyter inte på så bra som Jimmy vill eller som hans mamma vill. Han söker kontakt och kärlek, men hur lydig och snäll han är så misslyckas allt från skola och jobb till förlovning. Med isoleringen kommer ångesten: fiskstim i drömmarna, frysningar i strupen och känslan av att bli blind. Motgångarna leder tillslut till ett totalt sammanbrott

Boken blev två år senare film med Göran Stangertz i huvudrollen.

Nyutgåva 15/12 2008. Det är en gul nätt bok försedd med linneomslag.

Evander är en av vår tids mest framgångsrika och produktiva svenska författare. Han debuterade redan 1965 och har sedan dess skrivit ett trettiotal böcker och bland annat tilldelats Svenska Dagbladets litteraturpris 1969 och Litteraturfrämjandets stora romanpris 1975. Evander arbetade som folkhögskolelärare mellan åren 1963-1966. Han har även skrivit ett flertal pjäser för teatern och TV-teatern samt verkat som dramaturg vid Sveriges radio och som producent och regissör för Sveriges television.

Evanders romaner kretsar ofta kring förlorarna i folkhemmet. Gång på gång gestaltar han personer som är svikna av samhället och har psykiska problem. Hans tidiga romaner från 1960-talet och början av 1970-talet präglas av formexperiment och dess handlingar bryter den realistiska ramen. Från mitten av 1970-talet övergick han till att skriva samhällskritiska realistiska romaner om förlorarna i samhället.

Evander har även gett ut följande böcker:

------------------------------

Nästa tjocka bok är av Lawrence Durrell, den lyriskt sensuella Alexandriakvartetten. Lawrence, levde mellan 1912–90 och var brittisk författare.

Durrell blev först uppmärksammad för sina dikter. Som romanförfattare slog han igenom med: Justine (1957), Balthazar (1958), Mountolive (1958) och Clea (1960).

------------------------------

På tur står nu Stig Sjödins Sotfragment från 1949.

Stig Sjödin, född år 1917 i Högbo, Gävleborgs län, död 1993 i Stockholm, var en svensk poet och författare. Som andra arbetarpojkar fick han sitt första jobb i järnverket på det gamla Bruket i Sandviken. De intryck han där fick och de kamrater han umgicks med kom att bilda underlag för hans diktning, vilket inte hindrat honom från att även uttrycka sig med kärleks- och naturlyrik. Han brukar räknas in bland proletärförfattarna. Han ligger begravd på Katarina kyrkogård och ett Stig Sjödinpris har instiftats till hans minne.

Bibliografi

 

Nu kommer turen till Jolo och hans bok 1914 från 1964 som handlar om första världskriget.

Jolo kunder verkligen fånga läsaren.

Jan Olof Lennart Olsson, initialerna ger pseudonymen Jolo, född 31 mars 1920 i Stockholm, död 30 april 1974 i Hjärnarp, Kristianstads län, var en svensk journalist, redaktör och författare. Olsson var gift med författaren Margareta Sjögren-Olsson. De skrev flera böcker tillsammans, främst reseskildringar från USA, England och Irland. Paret fick döttrarna Elizabeth och Vibeke, den senare själv författare.

Jan Olof Olsson är mest känd för romanen De tre från Haparanda och tv-serien Någonstans i Sverige, som även blev bok. Han var mycket produktiv och vid sidan av sitt arbete som journalist på Dagens Nyheter (från 1945) medverkade han flitigt i Sveriges Radio och gav ut ett fyrtiotal böcker. Jolo var utbildad historiker och skrev flera verk om första världskriget. Han författade de sex första banden i bokserien 20:e århundradet, den fotografiska årsboken Kamera 1955–74, en rad reseguider samt otaliga kåserier, inte minst från uppväxtmiljön i Birkastan i Stockholm.

Jolosällskapet som bildades till hans minne 1997 delar årligen ut Jolopriset.

---------------------------------

Raymond Chandler skrev 1939 Den stora sömnen.

Raymond var född 23 juli 1888 i Chicago, Illinois, död 26 mars 1959 i San Diego, Kalifornien, var en amerikansk författare i "den hårdkokta skolan". Chandler skrev deckare med den Los Angeles-baserade privatdetektiven Philip Marlowe i huvudrollen. Han skrev också filmmanus, bland annat till Hitchcocks Främlingar på tåg (efter Patricia Highsmiths debutroman). Alla hans böcker blev sedan klassiker. De innehåller självironi och mycket humor.

Övriga Romaner

Noveller

----------------------------------------------

Norman Mailer.

Norman Kingsley Mailer, född 31 januari 1923 i Long Branch i Monmouth County, New Jersey i USA, död 10 november 2007 i New York City, New York var en amerikansk författare.

Han började studera vid Harvarduniversitetet vid 16 års ålder.

Mailer blev som 21-åring inkallad till striderna i Stilla Havet under andra världskriget, och hans upplevelser där ligger till grund för hans bok De nakna och de döda.

Fick Pulitzerpriset för Nattens arméer och Bödelns sång.

Han var gift sex gånger (ett av äktenskapen varade en dag) och fick nio barn.

Bibliografi i urval

----------------------------

På tur står Erica Jong med Rädd att flyga från 1975, Sex på tåg och Knapplösa knullet.

Erica Jong, född Mann 26 mars 1942 i New York, är en amerikansk författare. Jong är utbildad vid Barnard college och Columbia University. Hon debuterade 1971 med diktsamlingen Fruits & vegetables. Jong är mest känd för sin debutroman Fear of flying, 1973 (Rädd att flyga, 1975) som uppmärksammades för sin raka skildring av kvinnors sexualitet.

Några övriga böcker

Den Store Gatsby av Fitzgerald, F. Scott

Och Solen har sin gång av Ernest Hemmingway

Björn avslutade sin fina presentation genom att läsa ett stycke av Carl Wennberg – Idyll från 1985.

------------------------------     

Gå till Gävledragets Startsida  

Senast uppdaterad:  2009-03-31

Länkat av Lisse-Lotte Danielson.

Tillbaka