Gävledraget presenterar:

 Sök i Google: Knösiska samlingen

 

Sök vidare i kikaren på Helstadius (med 1 l)

Går tyvärr inte att lägga en direktlänk dit.

 

Innehåller de viktigaste manuskriptsamlingarna i Stifts- och landsbiblioteket i Skara - ur lokalhistoriskt perspektiv.

Olof Andersson Knös (1756 i Leksberg, död 1804 i Skara). Samlingen omfattar 96 olika huvudnummer.

Bengt Stenberg skriver i Skara historia II sid. 537. Efter Skaralektorn Olof Andersson Knös död 1804 överlämnade släktingarna en betydande del av hans stora manuskriptsamling till gymnasiebiblioteket, en annan del såldes på auktion. Den del som biblioteket fick omfattar 78 nummer och speglar Olof Andersson Knös många vittra, historiska och bibliografiska intressen. I centrum av hans samling står en stor brevkollektion med förbindelser till hela det slutande 1700-talets bildningsvärld.

Gustav Stenholm som katalogiserat samlingen skriver bl a i den knösiska samlingen finns det sex kapslar i följd, nr 55 - 60 som kallas Carmina Vestrogothorum Latina, Latinska dikter av västgötar. Den sista, nr 60, har tillägget Adoptivorum, som blivit Västgötar, och dessa kapslar omfattar enligt min statistik 4 058 sidor. Det är dikter i samband med bröllop och begravningar och med anledning av lärda avhandlingar och så vidare. Allt insamlat, därför att västgötar har skrivit det eller "sådana som blivit västgötar".

 

Johan Thore Hellstadius, Magnus Hellstadius och Stephanus Hellstadius nämns samtliga i dessa. I denna  nämns även svågerns namn prosten Olof Nordborg i Fredsberg.
 

--------------------------------------------------------------------------------------

Sammanställt av Lisse-Lotte Danielson/ lisse-lotte@danielson.be

 

Gå till Gävledragets Startsida  

 Tillbaka