Gävledraget presenterar

IDKA – Kulturkioskens program 2008

 

Efter att ha fått en inbjudan från IDKA-Kulturkiosken bestämde jag mig äntligen för att gå dit tisdagen 1 april 2008 kl 19:00 med programpunkten upSweden showcase och testa vad det stod för. Av någon konstig anledning trodde jag att det var någonting flummig som tonåringarna sysslade med men oj vad jag bedrog mig. Jag hade ingen aning om var denna lokal låg men det stod på deras hemsida att det var Nygatan 41. Efter att ha skickat meil till de projektansvariga för att höra om Gävledraget kunde förhandla om priset enligt deras specialtaxa och av dem fått ett positivt svar , ”det går bra om vi visar upp vårt medlemskort” blev detta klart mer intressant. Sagt och gjort, jag laddade med anteckningsblock och kamera och cyklade dit. Innan jag åkte gjorde jag en snabb research på Internet för att få ett hum om vad jag hade att vänta mig men blev egentligen inte mycket klokare. Ärligt talat trodde jag att det skulle vara någon slags konstig musik utan någon särskild melodi – det var verkligen tur att jag åkte dit för att ta reda på verkligt förhållande.

 

Utanför lokalen satt en flagga med text IDKA (som jag aldrig lagt märke till tidigare)   och markerade ingången och in kom jag till en mysig liten lokal med bl.a. en fotoutställning.

              

Jag visades till ett rum med scen framför uppställda stolar som rymde ca 40 platser. Jag var tidigt ute med syfte att hinna visa mitt mail då jag inte trodde att vår överenskommelse hunnit tränga igenom men det behövdes inte alls för personalen var redan informerad. Jag betalade alltså endast 20 kr i entré mot normalt  40 kr just denna kväll. Vissa av deras aktiviteter är gratis.

 

Vad jag fick uppleva denna kväll var totalt oväntat. Min förväntade ”konstiga musik” visade sig komma från sju mycket proffsiga artister som sjöng underbara egenkomponerade ballader samt spelade med blandade instrument från mandolin, gitarr, dragspel, banjo, fiol, klockspel och piano i en helt underbar blandning. Kunde väl aldrig tro att dragspel skulle låta så fantastiskt tillsammans med elgitarrer för att nämna några exempel. Jag är urusel på instruments namn så vederbörande personer får verkligen ursäkta mig om jag nu skriver någonting galet. Ett är dock säkert, det lät fantastiskt ALLTSAMMANS. Jag kom på mig själv med att ha ett stort saligt leende hela kvällen, vet inte ens om det totalt tog 2 eller 2,5 timmar, glömde verkligen att kolla på klockan.

 

1)   Först inledde en tjej på ca 20+ vid namn Alexandra Berger. Hon har skrivit och komponerat bitarna själv och samtliga var tillägnade en person vid namn Henrik. Hon både spelar och sjunger med en mjuk och fin röst och man bara njuter hela tiden. Ni kan få ett sångprov från hennes webbsida som jag hittade när jag gjorde min Googles-sökning

i den första av nedanstående länkar. Det finns säkert många fler.

Vilken röst och vilken känsla!

 

http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendID=69551230

http://www.upsweden.com/akter/

http://www.upsweden.com/akter/visaakt.php?aktid=43

 

Hon beskrivs på Internet enl. följande:

Alexandra Berger
Alexandra Berger är en låtskrivare i 20-årsåldern hemmahörandes i Uppsala. Hennes sånger behandlar vardagslivets odödliga teman och den grundläggande filosofin är enkel och frisinnad. "Om man ska göra den ultimata låten, varför inte plocka det bästa ur varje musikgenre?".

          

 

 

2)   Efter hennes lysande inledning blev fortsättningen sannerligen inte sämre. Nu framträder Alva Dahl ackompanjerad av Aron Lamm med artistnamnet ”Fields of Grain”, även dessa från Uppsala (även om jag tyckte mig höra att någon av dem var från, eller hade åtminstone bott i, Gävle). Vilket underbart framträdande, vilken känsla och inlevelse från båda!

Här hittade jag bara någon länk på Aron som jag säkert kan härleda till rätt person och denna kommer här:

http://www.upsweden.com/news/index.php#113

Alvas hängivenhet framgår nedan av bilderna..

Inför sitt sista nummer ber hon oss: Andas ut allt jobbigt, blunda, andas in och tänk på den plats där du fått ta emot mest frid!

Jag följer din uppmaning Alva och förstår vad du menar samtidigt som jag lyssnar på dig

           

Så kommer slutligen den stora finalen som pricken över it!

 3)   BandetErik MacQueen” består av 4 personer med  Erik som sångare och alla är musikanter. Eriks pappa kommer från ”Amerika”, därav namnet.

Själv spelar han både piano och gitarr samt sjunger fantastiskt bra. Vid sin sida har han Hannes Lövgren som spelar omväxlande på mandolin och gitarr, Johan MacQueen skiftar mellan dragspel, banjo och fiol samt Carl Norman som spelar bas och klockspel. Det är en slags elgitarr, mycket elegant och jag vågar definitivt inte chansa på att försöka beskriva den med ett korrekt namn. Vilka grabbar, jag njuter och är helt uppfylld av allt detta.

Lyssna själva:

http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendID=136321753

http://www.runtimerecords.net/

http://www.untfredag.se/avd/1,1786,MC=15-AV_ID=589571,00.html?from=read_more

   

           

    

Det finns mängder av ytterligare länkar på Internet om ni är intresserade!

 Uppfylld var säkerligen också den övriga publiken bestående av både ungdomar och modell ” äldre”.  Gissar att vi i publiken var mellan 30 - 40 st. men jag skulle önska att vi hade varit många gånger flera. Jag skall verkligen följa dessa 7 artisters utveckling! En sak är säker, det är definitivt inte mitt sista besök på IDKAS kulturkiosk. Jag skall försöka locka dit mina vänner samt bevaka ert program även i Gävledragets program.

Lycka till ni som arbetar med detta, jag är glad åt att ha blivit medveten om att ni finns och vad ni står för!

Fotograferat och sammanställt av Lisse-Lotte Danielson för Gävledraget!

 Gå till Gävledragets Startsida  

Senast uppdaterad:  2008-04-02