Gå till Gävledragets Startsida      Senast uppdaterad:  2007-04-27

   Gävledragets Kinaresa 4/4 - 14/4 2007.

  Nu har vi tröttnat på grodor och fladdermöss och vill ha svensk mat!

Jaa, hur sammanfattar man en sådan här resa? Jag har själv rest ganska mycket och varit i åtskilliga länder men denna resa är bland de absolut bästa som jag har varit med om. Det roliga är att det är hela gruppens åsikt (32 personer). VARJE DAG sa flera stycken, ”oj vilka upplevelser vi får vara med om”! Från Gävledraget var vi 16 personer och sedan tillkom ytterligare 16 personer från olika delar av landet. Vi passade alla perfekt ihop och blev efter mycket kort tid EN enda grupp. Själva programmet i sig var fantastiskt, jag nöjer mig med att länka till Kinas pärlor där vårt dagsprogram är beskrivet och ägnar mig i stället åt våra reflektioner. Jag hoppas innerligt kunna länka till fler deltagares beskrivningar för att bredda det hela (Läs Karin Fröjdmans version). Jag intervjuade flera kineser som talade engelska så nedanstående information kommer från ett antal olika personer. Trots att programmet var så bra ansåg vi alla att det blev så lyckat tack vare vår UNDERBARA guide vars namn här i Sverige är Emily. Denna fantastiska varelse har bott i Göteborg under 8 år och talar nästan flytande svenska. Hon är oerhört allmänbildad och har en mycket pedagogisk förmåga när hon besvarade våra frågor och hon hjälpte oss med ALLT. Detta trots att hon nyligen fött barn (en dotter på 5 månader) som hon fortfarande ammar. Ingen av oss har mött denna motsvarighet till personlighet tidigare. Hon charmade oss alla och skapade en mycket familjär trivsel och vi-känsla. Samtidigt var hon mycket disciplinerad varför allt flöt helt smärtfritt. Tidsschemat stämde hela tiden, från första avresedagen till hemkomsten i bostaden. Jag vill särskilt poängtera att Emily inte sade någonting negativt om detta land utan berättade endast om den officiella informationen. Jag berättar nedan om mina egna minnen i en ostrukturerad ordning.

Shopping

Bland deltagarna hade vi bland Gävledragarna riktiga ”shoppare” som efter Emilys tips kunde pruta ned priserna till skamligt låga belopp. Det inhandlades vilt väskor, pärlor, sidenkrämer, tavlor, mattor, kinagodis (för att få vacker hy), bantningstvål för ”rumpan” och bantningstvål för ”magen”. Jag har sällan haft så roligt med mina vänner. Blusar, underkläder, ja ALLT inhandlades. Handbagaget hade på slutet märkliga utbuktande hörnor och dragkedjorna hölls ihop med ett nödrop. Vår Emily var mycket noga med att varje timme beordra oss att ”kissa” vid olika rastplatser så vårt program inte skulle tappa styrfart. Detta minskade inte precis vår munterhet och våra glada skratt. Vad gäller att handla på marknaden – vi fick  lära oss att det finns olika grader även på piratkopior. De klassas i skalor A – C. Vissa väskors dragkedjor (klass A) gick alltså sönder redan första dagen. Det är en hel vetenskap att inte bli lurad och få falska växelpengar tillbaka. Trots många varningar från Emily blev några drabbade av dessa ”lär-pengar”. Det blev väldigt påfrestande på marknaderna då alla RUSADE på oss och skränade som papegojor och tog tag i våra armar vilket blev jättejobbigt. Själv blev jag lätt hysterisk och sprang därifrån – jag handlade alltså nästan ingenting utan nöjde mig med att studera mina kära vänner.

Några av oss köpte glasögon oerhört billigt med 1-2 dagars väntetid. Själv köpte jag ”skräddarsydda” mycket sköna och snygga progressiva solglasögon där båge, glas, syn-undersökning, filter mot ultravioletta strålar samt extra förstorade glas med 2 mm kostade totalt 1.580 kr. De blev helt perfekta! Självklart var lilla Emily med och tolkade och hjälpte mig.

Emily fixade också en skräddare som på ett dygn tog mått på några av oss på hotellet, sydde upp de måttbeställda jackorna och avlämnade dessa dagen efter med mycket bra resultat.  

Kinas Pärlors Programpunkter

Bland det oerhört späckade programmet kan nämnas den förbjudna staden, den kinesiska muren, himmelska fridens torg, olika buddisttempel, sidenfabriker, teodlingar, en helt otrolig akrobatuppvisning, ja, det hände så mycket så jag har säkert glömt 80 %. Det kändes för egen del som om resan nästan kunde ha kostat det dubbla och jag ändå hade varit nöjd. Det känns som om vi skulle kunna berätta om denna resa hur länge som helst. Vi var på ett daghem och träffade charmiga barn som vi sjöng tillsammans med. De jublade när vi alla vuxna började göra ”raketen” och sjunga ”imse vimse spindel”. Efter raketen hade lärarna säkert svårt att få barnen lugna igen efter det att vi vuxna hade lämnat stället.

Hutongområde

En extrainsatt frivillig programpunkt var att åka till ett gammalt område vilket hade förklarats som ”byggnadsminne” och inte fick rivas.  Dit åkte de flesta av oss i cykeltaxi (passagerarna sitter i ett släp som dras av en cykel som "taxichauffören" cyklar på). Vi fick äta lunch där, maten var god och miljön fascinerande. Man lagade alltså mat åt 25 personer bestående av olika rätter på små ”triangakök”.

Litet udda fakta

Bakom den vackra fasade kan nämnas följande. Hela Kina har ca 15.000 floder av vilka 80% är utdöda på fiskar. Det är oerhört dyrt att även skaffa endast ett barn varför många ungdomar idag avstår. En yan motsvarar ca 1 svensk krona och enbart att föda på sjukhus kostar 10.000 kr. Deras utbildning och sjukvård är mycket, mycket dyr och praktisk taget obefintlig om man inte kan betala. Kineserna betalar skatt men har svårt att förklara vad de får för denna. Troligen går det mesta till infrastruktur och pampiga offentliga byggnader. Allt bygger på mutor. Får man t. ex. ett barn utan att vara gift finns detta barn inte alls i några offentliga papper och får då ej gå i skolor etc. Enda chansen är då om man kan ”muta” någon att registrera det. Officiellt får man inte aga sina barn men bakom fasaden är det helt annorlunda.

Ett belysande exempel är följande. En liten pojke hade fått en karamell vilket var mycket ovanligt. Han vägrade dock att själv äta den med förklaringen att karamellen skulle han ge till fröken för annars tycker fröken inte om honom!!! Dessa synpunkter kommer som jag skrev tidigare från många av mina intervjuade kineser som inte alls vågar framträda med sina namn eller säga detta officiellt. Utåt vågar man bara beskriva den vackra fasaden.

Man har stor vattenbrist i Kina och är mycket orolig över detta. Själv tycker jag att det inte alls är konstigt. Varje spolning kräver mycket vatten, långt ifrån våra snålsparande toaletter. Många toaletter står dessutom och rinner hela tiden. T ex vid den förbjudna staden var det automatiska spolningar på de offentliga toaletterna. Ibland spolade toaletten 4 gånger INNAN man hade hunnit böja sig ned och sätta sig med böjda knän för att uträtta det man skulle och därefter spolades ytterligare en gång. Det fanns mängder av sådana toaletter i denna stad och slöseriet är alltså enormt med denna dåliga teknik. Inte undra på att det är vattenbrist!

Det finns också oerhört dyra privatskolor då det finns en del kineser som har MYCKET pengar. Någon solidaritet finns knappast alls. Vi såg en hel del tiggare och invalider med mycket bristfälliga hjälpmedel. 

Det finns mediciner för allt i form av olika örter. Oj vad vi svenskar handlade. Tyvärr hann jag inte med att se allt som mina vänner hade i sina paket vilka inhandlades på apoteket. Det skulle troligen kunna beskrivas i ett eget särskilt kapitel.

Jag såg inga alkoholister till skillnad från i Sverige och inte heller några påverkade människor. Självklart måste även dessa finnas men de var inte särskilt synliga. 

En sak som vi alla tyckte var fantastiskt var en antal stora parker där alla arbetslösa och pensionärer samlades till mycket rabatterade priser. Där umgicks man och dansade eller spelade kort och sjöng tillsammans och det fanns många motionsredskap som ALLA var upptagna av de gamla men mycket smidiga pensionärerna. Jag önskar att man kunde ta efter detta i Sverige för där fanns glädje och gemenskap till skillnad från här i Sverige då många äldre sitter isolerade och blir deprimerade i sina lägenheter. Varje morgon utövas även Tai Chi i dessa parker som leds av olika gymnastiska ledare.

Det byggs mycket moderna tjusiga lägenheter i centrum. Tyvärr är de flesta tomma då mycket få hade råd att flytta in.

Onda andar

Kineserna tycks vara mycket vidskepliga även om de inte alls är särskilt religiösa. Själv har jag nu t.ex. slutat kliva på kinesiska trösklar för att inte irritera de ”onda andarna” (skratt).

Kinesiskt uttryck

Vi har lärt oss ett kinesiskt uttryck som vi verkligen kommer att använda här hemma. Om man tycker någonting bara är ”så där” använder man ett kinesiskt uttryck för orden ”häst häst tiger tiger”. Självklart använder kineserna de kinesiska orden för detta. Alla i gruppen använde detta flitigt som en egen kod. Emily fick oss alla att skratta hela tiden. 

Maten

Jag har aldrig tidigare provat på så många olika kinesiska rätter. Vad jag förstår så äter man ALLT i Kina. I köttdisken hittade vi t.ex. stora levande grodor som man kunde köpa hem och tillreda och i ett marknadsstånd fotograferade jag färdigkokta fladdermöss avsedda att ta hem och mumsa på. Jag tänkte på våra egna fridlysta exemplar som inte får fångas även om de orsakar skador på våra fritidshus. Vi saknade dock våra kära ”fibrer” på de västerländska frukostarna och hittade inte särskilt nyttiga limpor.

På restaurangerna var en del rätter jättegoda och en del smakade ”häst häst tiger tiger”. Till slut var en del av oss ganska trötta på den kinesiska maten och grönt te som dricks i alla möjliga och omöjliga sammanhang. De flesta kämpade tappert med de framdukade pinnarna men själv måste jag litet skamset erkänna att jag snabbt ”norpade” alla gafflar som låg inom synhåll.

Kinesisk opera

Om kinesisk opera tycker jag INTE. Detta gör inte heller Emily. Vi lyssnade på detta under 1,5 timme och jag vaknade på slutet. Någon tyckte faktiskt att det var litet OK.

OS 2008

Överallt håller man på att restaurera inför nästa år. Man lägger ned oerhört mycket pengar på detta. Det märktes tydligt när vi kom till ”Den förbjudna staden”. Byggnadsställningar överallt, rabatter rivs upp för omplanteringar. Allt offentligt skall putsas.

Shanghai

Personligen tycker jag mer om Shanghai än om Beijing. Troligen beroende på att man inte var fullt lika påstridig här när man ”anföll” turisterna. Maten var också godare. På kvällen åkte några av oss på floden och det var en sagolik upplevelse med alla skyskrapor och dekorerade båtar med de mest påkostade ljusreklamer. Mitt i alltihop spelades Abbas ”Dancing Queen” och en del av oss blev tårögda av denna starka upplevelse.

Toaletter

Det var ca 50 % riktiga toaletter och 50 % porslinsskålar i golvet. I början förfasade vi oss över skålarna men på slutet blev vi atleter när det gäller att hålla balansen och vi fick allt starkare lårmuskler. I början hade vi problem med att resa oss efter uträttat behov men som sagt, vi blev atleter. Dessutom lärde vi oss att planera att alltid ha en bit avriven toalettpapper i fickan eller handväskan (det var i regel tomt i hållarna).

Väder

Då vi kom första dagen var det ganska kallt på förmiddagen, ca 8 plusgrader men vid lunch blev det snabbt varmare och när vi flög till södra Kina var det nästan svensk sommarvärme. Vi hade alltså sagolik tur med vädret. Mellan 25 till 28 plusgrader.

Slutligen

Jag hade även tänkt skriva om alla roliga händelser som hände bland oss i gruppen men det hoppas jag andra gör. Det finns alltså hur mycket som helst att berätta om denna resa. Jag önskar av hela mitt hjärta att alla gävledragare HADE FÅTT MÖJLIGHET ATT VARA MED för det var den mest prisvärda och händelserika resa som jag någonsin har varit med om.

Vi hade inte orkat en dag till. Trots att vi var så oerhört nöjda kände vi det som om det skulle bli skönt att få komma hem och smälta alla dessa intryck…

Än en gång – Ni som arrangerar Kinas Pärlor, var oerhört rädda om Emily – hon är guld värd!/Lotta

Collage från parker för arbetslösa och pensionärer!

  Klicka för att förstora Emily med sin man och dotter!