Tillbaka     

Presentation av docent Måns Hedin.

 vid PUG 2008-10-09.

                                                 

Göran Severin inledde med ett mycket "effektivt" möte         där nye kassören och suppleanten Else-Britt Talts invaldes. 

------------------------------------------------------------

TEMA: SVENSK TANDLÄKARHISTORIA.

   Måns Hedin kom1978 kom till Gävle och har verkat under 30 år i Gävleborg samt 13 år i Dalarna.  Han har betytt mycket för forskningen och utvecklingen inom länets tandvård förutom att han också  publicerat ett stort antal artiklar i olika tidskrifter. Han har även skrivit bibliografin Från Apollonia till Brånemark.

.             

St Apollonia är tandläkarnas skyddshelgon och fanns omkring år 248-49 då hon besteg bålet 9/8. Apolloniadagen firas fortfarande i Finland och är mycket känd bland tandvårdsfolk. Detta namn har använts både till båtar och hus. Per Ingvar Brånemark, född 1929 var läkare och professor i anatomi. Han upptäckte att Titan, en dyr och ovanlig hårdmetall, växer fast i levande benbitar och  används nu överallt i hela kroppen. År 1965 opererade Brånemark in titanskruvar på den första patienten i Göteborg. Titan är en svensk uppfinning och gjorde Brånemark till hedersdoktor.

 

Den mest kände tandläkaren är troligen Alice Timander som dessutom var underhållare och premiärlejon. Hon föddes som Alice Müller i Eslöv med en pappa som var veterinär. Hon var då Sveriges yngsta kvinnliga tandläkare vid 22 års ålder.

                 

             

En annan känd tandläkare är Albin Lenhardtson mest känd för sin lansering av Stomatol . Man kan fortfarande se reklampelare i Stockholm som nu är kulturstämplade.  Otto Ulmgren, född 1844 var hovtandläkare. Göran Westin  född 1895 var en annan dynamisk herre som var både professor, rektor och organisatör.

 

     

Detta är bara några smakprov på en mycket lärorik föredragning, speciellt för någon som undertecknad vilken inte tillhör tandvårdsfolket.

Stort tack för detta!  /Lisse-Lotte Danielson.

-------------------------

 Senast uppdaterad:  2008-10-09    Gå till Gävledragets  Startsida