Gå till  Startsidan  

Senast uppdaterad:  2007-05-16

Gävledragets. 

Medlemsdagbok  - 2006 - Del 1

Fortsättning!

Onsdag  2006-04-26.  Immanuelskyrkan, Gävle - Politik, existens och tro med Göran Greider kl 19:00.

Göran Greider är en mycket karismatisk person som inledde med att berätta om sin uppväxt i Vingåker. Hans mamma arbetade på konfektionsfabrik och pappan var långa tider ute till sjöss. Politik och existens är för Göran nära förknippade med varandra. Tron kom sent in i hans liv. Han läste många dikter från sin senaste bok. De flesta dikerna handlade om relationen till pappan och hans begravning. En händelse som satt djupa spår är 11 september.
Frågorna från publiken handlade om politik och tro. Vad kommer att hända med de politiska partierna som hela tiden tappar medlemmar? Vad händer om man blandar tro och politik?
En, som vanligt, bra föreläsning anordnad av Andrum Brynäs./Ann-Charlotte P

Söndag  2006-04-23.  Promenad längs Hälsans stig 11:00, Gävle.  7 glada personer gick i rask takt med glatt humör och njöt av vårsolen./Lotta.

Biblioteket 14:00. Dilsa Demirbag-Sten berättade om sin nyutgivna bok Stamtavlor. Hon kom till Sverige som sexåring 1976. Efter att ha vuxit upp i Uppsala och Karlstad flyttade hon till Stockholm, där hon bl. a. varit sakkunnig åt Leif Blomman Blomberg. Hon är inte rädd för att sticka ut hakan, och har blivit en uppskattad och flitigt anlitad debattör i integrationsfrågor, hedersmord och kvinnors rättigheter. Med åren har hennes behov av att få veta mer om sin kurdiska bakgrund vuxit. Tills för bara en generation sedan bodde hennes stam uppe i bergen - i tält. Idag bor de över hela Europa. Tills för bara en generation sedan styrde männen med fast hand över familjen. Idag går det att bryta mönstren.

Det var fantastiskt att se med vilken glöd denna vackra, intelligenta kvinna berättade dels om sin mormor och släkt och dels om jämförelsen mellan den  svenska och kurdiska kvinnan mätt efter just hennes erfarenheter. I ett hörn hade några kurder samlats med sina kvinnor och ett par av männen ställde mycket provokativa frågor till Dilsa, ex.vis varför hon inte hade tagit upp det eller det i sin bok? Hon svarade mycket rutinerat och ställde motfrågan till dem "varför skriver ni inte själva en bok om dessa ämnen känns så viktiga för er att lyfta fram, jag är här för att berätta min egen historia".

Jag är förundrad över att aldrig tidigare ha upptäckt vilken flora det finns av gratisnöjen här i Gävle av mycket hög klass. Jag kunde urskilja åtminstone 6 Gävledragare bland publiken utspridda på olika platser. Själv grämer jag mig litet över att ha missat dessa aktiviteter tidigare  men bättre sent än aldrig. Hoppas vi kan stimulera flera att göra detsamma./Lotta.

Lördag  2006-04-22.  Sammanfattning av Betlehemskyrkans Kvinnofrukost 09:00 - 11:00, Gävle.    - Irja Olsson (Författare o journalist), vi mötte dig och dina systrar (10, 7, resp. 2 år gamla) när ni 1944, bland 70.000 krigsbarn, transporterades på båten Per Brahe till Haparanda då Sverige ville rädda finska barn från bombningarna.

Vi fick dela dina  minnesfragment: "smärtan att skiljas från föräldrarna, militärtält-choklad-limpsmörgåsar/prickig korv, läkarundersökning, avlusning i hus-bastun, skammen/förnedringen att naken tvingas gå på parad bland främmande män och pojkar,  2 veckors karantän, göra piruetter och le för att hoppas få komma till en familj och slippa barnhem (vilket oftast blev pojkarnas öde), tåg till Gävle/Hofors, tvingas släppa lillasysters hand trots löftet till mor att alltid hålla ihop".

När det blev fred uppdagades hur stora skador ni åsamkats genom förlorad kontakt med föräldrar då ni  åter transporteras till hemlandet. Jag såg dig framför mig när du satt med din skrivmaskin på din sängkant och dina minnen plötsligt  vällde fram efter att, genom förnekande, ha tvingats tillbaka under så lång tid. Jag såg din stora sorg, dina tårar och din makes tröstande skuldra under dessa tre dagar då du skrev din bok "Soldatens dotter". Tack Irja för att du delgav oss 8 Gävledragare ditt öde. Det var ett par mycket gripande timmar fulla av empati./Lotta.

--------------------------

Sammanfattning från vår kortspelskväll samma dag kl 19:00.    Men vad är nu detta???  En kväll till med grabbar i majoritet - 5 herrar och 3 damer, skärpning flickor ... totalt var vi alltså 8 deltagare. Jan lärde ut ett kortspel som heter Mulle och då kunde alla deltaga i spelet. Vi fick höra många glada skratt ock kommentarer samt även lära oss nya ord som Mulle,  storan och spadern. En av deltagarna fick ett nytt smeknamn - utalas på rent ( Sandviksmål..."glöpida" ) en mycket fin utmärkelse ..... Susann får gärna baka goda kakan fler gånger.
Jag och mina vänner tackar värdarna Susann och Christer för en mycket trevlig kväll/Jan M

--------------------------

Sammanfattning från. Mingel & Bar, Gävle. Vi var 4 st. tappra besökare på Mingel & Bar. Vi drack och åt lite lättare rätter. Vi var kvar i en par timmar innan en del fortsatte kvällen medan andra drog sig hemåt/Monica E.

Tisdag  2006-04-18.  Gävle Teater - Gävle ungdomsmottagning firar 30 år: Teatern var fylld till bristningsgränsen när Mats Trondman ( professor i kultursociologi och ungdomsforskare vid Malmö högskola) kåserade på temat "Hur gammal är ungdomen, vilket handlade om brådmogna barn, vuxna ungdomar och ungdomliga vuxna. En inspirerande, underhållande och tankeväckande kväll gjorde att publiken - som till största delen bestod av lärare inom alla områden - omväxlande tjöt av skratt, omväxlande lyssnade med stort allvar när han beskrev klyftorna mellan 3 generationer. Föreställningen som var gratis inleddes med 6 begåvade ungdomar från Helges i Andersberg som dansade och sjöng. Lägg namnet Mats Trondman på minnet, det märks tydligt att han även har arbetat mycket inom teatern. /Lotta.

Måndag  2006-04-17.  Hälsans stig, Gävle, Annandag påsk: Nu var det dags att ge sig ut och röra på sig efter helgens alla delikatesser. Helt klart tyckte fler än jag det då 9 av oss sammanstrålade vid konserthuset (hunden Sture medräknad). Äntligen kändes det som "äkta" vårsol och till vår lycka såg vi också våra första tussilago längs kanterna. Det vara bara litet blött längs spåret och vi behövde inte hoppa särskilt mycket längs kanterna när sjöarna i groparna blev för rikliga. Sture blev livligt uppvaktad av andra hundfröknar/hundherrar(?) med starka vårkänslor - han var artig som vanligt men faktiskt inte särskilt intresserad.

Efter promenaden gick 4 av oss glada i hågen för att förstöra vårt nya slanka midjemått på Buddys City här i Gävle och åt bl a kebab full med feta såser. Vi var slanka ett litet tag i alla fall./Lotta.

Lördag  2006-04-15.  Påskafton i kvarterslokalen på Brynäs i Gävle: Sitter här tidigt på påskdagens morgon och försöker sammanfatta alla starka intryck från gårdagskvällen. Vi var 13 - 14 damer (är inte helt säker) och 16 herrar (är helt säker). Normalt i vanliga singelföreningar är det alltid underskott på män. Om man ser på fördelningen i vår vänskapsförening bestående av 2/3 kvinnor och 1/3 män så kan man verkligen tala om stort manligt deltagande på denna fest. Jag har ofta hört talet till kvinnan men nu är det sannerligen på sin plats med talet till mannen!  16 killar var ni - och inte vilka killar som helst. Alla är ni artiga, roliga, trevliga och dansanta (det märks verkligen att vi har uppmuntrat deltagande i danskurser). Jag är förundrad över att vi har lyckats locka "eliten" till oss. Här kan man verkligen se hur bra det går att vara vän med motsatt kön. Vi tar er INTE för givna utan vi uppskattar er verkligen! Omedvetet har vi alla satt ribban högt när det gäller trevligt uppträdande. Jag kan även konstatera att det har blivit många parrelationer bland oss trots att vi inte är en singelförening. Tack och lov att vi får behålla och inte tvingas utesluta er när ni "hittar varandra". Detta bevisar bara att vi har det perfekta konceptet. Jag önskar bara att vi redan nu har möjlighet att dela med oss till flera genom att marknadsföra oss litet mer.  Det vågar vi ännu inte innan allt har "satt sig litet mer" och vi alla har funnit våra roller. Det är viktigt att vi verkligen kan ta hand om alla nya. Vi uppmuntrar,  vi trevar oss fram, vi respekterar och vi uppskattar varandra och framför allt, vi "visar" det. Alla har vi oupptäckta fina sidor inom oss och det är nu som dessa successivt hittar fram till ytan.

Maj och alla ni som gjorde denna fest möjlig, "vilken insats ni gjorde".  Vilken fantastisk påskbuffé! Den glömmer vi inte i första taget. Nu är det vår tur att skämma bort er nästa gång. TACK!/Lotta.

Tisdag  2006-04-11.  Filmstaden i Gävle, Film: Heartbreak Hotel. Denna gång infann sig 7 Gävledragare inför månadens biobesök under ledning av Britt-Louise. Först gick vi på ett av Nians alla serveringar och drack kaffe eller motsvarande under gemytligt samspråk. Som tur var hade vi redan inhandlat biljetter för att kunna sitta tillsammans. Till min stora förvåning bara vällde det in besökare strax innan filmen skulle börja. Jag kunde slutligen inte se en enda tom stol trots att Salong 2 tillhör en av de största salongerna i Filmstaden. Själv hade jag måttliga förväntningar då kritiken varit ganska sval. Kanske just detta gjorde att jag blev mycket positivt överraskad. Spelet av de två huvudpersonerna var mycket övertygande. Självklart var handlingen ibland överdriven men jag kan inte se något bättre sätt att belysa hur personer kan reagera när det blir en helt ny situation i ens liv. Handlingen var ömsom patetisk, ömsom ömsint. Jag är övertygad om att både vuxna och ungdomar kan känna igen sig i hur man kan reagera i vissa ögonblick. För att sammanfatta det hela, vi var samtliga mycket belåtna när vi lämnade biografen./Lotta.

Lördag  2006-04-08.  Mingel & Bar, Gävle, premiär i den Orientaliska avdelningen. Jag hade inte tänkt skriva mer denna helg men jag kan bara inte låta bli. Restaurangen har beslutat att vi får en särskild avdelning tilldelad oss när vi är där eftersom vissa äter mat och vissa nöjer sig med ett glas vin eller öl. Oj vilken oväntat mysig kväll det blev. Vi var 20 personer och där gick nog också smärtgränsen för detta utrymme. Vi satt i soffor och på kuddar enl. kontinental stil. Ljudnivån var påtagligt mycket högre från vår hörna än från publiken i den övriga restaurangen. Det var även ett mycket proffsigt uppträdande och toppenmusik men vi hade knappast tid att lyssna då vi var så upptagna av varandra. Det låter jättetjatigt, jag vet, men vi är alla så förundrade över att vi har bara roligare och roligare alltmer vi lär känna varandra. Vissa troppade av gruppvis för att vandra till andra aktiviteter. Vissa hade planerat att gå vidare för att dansa men då vi upptäckte hur trevligt vi hade så beslutade vi att stanna kvar på stället in i det sista. På slutet var vi endast 6 personer kvar som i gemytlig kamratanda i sällskap lämnade restaurangen. Nu håller vi på att marknadsföra ordet Gävledraget hos restaurang efter restaurang!

Söndag 9 april skall sex Gävledragare gå och lyssna på Babben Larsson på Konserthuset här i Gävle men det är en helt annan historia!/Lotta.

Fredag  2006-04-07.  After Work på Gamla Grand i Gävle. Nu har vi provat på någonting som vi Gävlebor kan vara mycket stolta över. Det är helt fantastiskt. Kl. 16:30 öppnade restaurangen det hela med buffébord bestående av ris, kyckling, revbensspjäll, sallad, pasta med räkor, tomater, tacos, jordnötter, ja jag minns inte allt. Köper du minst en öl för 50 kr får du sedan äta gratis av maten så mycket du orkar. Smart nog var maten välkryddad vilket föranledde flera inköp av ölflaskor så man får hoppas att det lönar sig för ägarna i slutändan. Jag frågade dem om detta och de berättade att ännu är man inte riktigt i mål. Jag hoppas att det går ihop för dem för det vore mycket sorgligt om vi förlorade detta "smultron". Det var dessutom 2 trubadurer som underhöll oss och skapade en mycket mysig inledning av veckohelgen.  Det var en frågetävling om musiken som skulle besvaras lagvis vid resp. bord. Vi var alla mycket positivt överraskade över denna tillställning vilket gav stor mersmak.  Jag hoppas verkligen att vi får behålla detta initiativ länge. Från Gävledraget var vi plötsligt 17 personer utplacerade vid olika bord i lokalen. Det är ganska fantastiskt att bara gå in och plötsligt känna sig hemma genom att numera träffa så många vänner. Jag önskar att många fler fick uppleva denna härliga känsla. Någon av oss sa - "Jag har bara varit med i ca 1,5 månad och fortfarande blir jag så glad av alla våra träffar. Jag tycker att jag inte längre har tid att jobba för att vi har så oerhört roligt". Ja, jag håller med om att det är en perfekt sammanfattning av Gävledragets verksamhet./Lotta.

Måndag  2006-04-03.  Caféträff nr 7. Nu har vi funnits i knappt 3 månader och jag gör en kort resumé över hur vi hittills har lyckats med våra ambitioner. I dagsläget är vi 83 betalande medlemmar (32 män och 51 kvinnor). Vi har inte vågat gå ut och annonsera av rädsla för att bli för många. Det gäller att få plats till alla som vill vara med. Hittills har allt gått bra men vi har självklart våra visioner framöver ang. egen lokal m m. Helt klart är detta ett perfekt koncept för Gävle, både singlar och par anmäler sig och alla är "ungdomar" i själen. Fysisk ålder är som sagt helt ointressant. När man ser sig omkring och noterar glädjen, ljudnivån, uppsluppenheten och de positiva attityderna kan man helt klart fråga sig - "är detta den generella bilden som vi har på näthinnan av oss litet gnälliga, klagande svenskar"? Helt klart - NEJ. Egentligen behövs det inte alls vara mycket pengar i omlopp för att folk skall känna sig nöjda och glada. Ingen av oss arbetar för någon vinst vad gäller pengar. Vår vinst, som dessutom är skattefri, är vida större, vi har knutit ett kontaktnät full av vi-känsla.  Gå ut på stan, många säger hej, du får igenkännande glada leenden. Ju oftare du besöker våra träffar med allt vad vi hittar på, ju mer bekant blir du och ingår successivt i "gänget". Det är bara egen din kreativa fantasi som begränsar vilka intressen just du skulle villa odla tillsammans med andra. Inse vilka enorma möjligheter du/vi har. Ställ dig upp på caféträffen och fråga, "har någon lust att följa med på detta"? Ibland behöver vi fundera och låta ditt förslag mogna men du har dock väckt tanken. Skriver du dessutom in det på Din info! så marknadsför du det ytterligare och fler kommer till skott med tanken "varför inte"? Som avslutning, vårt nät växer hela tiden!/Lotta.

Söndag  2006-04-02.  Taizémässa i Gävle. Vi var ett sällskap på 8 personer som trädde in i Staffanskyrkan kl 18:00. Många röda glasskålar med ljus var utplacerade på trappstegen och gav ett mycket rofyllt intryck. Denna gång var det inte fullt så mycket folk som vid tidigare tillfällen, troligen p.g.a. konkurrerande aktiviteter men det kändes fullt tillräckligt. Taizé är ett ekumeniskt och internationellt brödraskap som grundades 1940. I dag finns bröder från ungefär 25 olika länder i Taizé vilket ligger i södra Bourgogne i Frankrike. Det är ingen speciell predikan, endast korta inlägg varvade med enkla och meditativa sånger vars strofer ständigt upprepas. I mitten av mässan finns ett längre uppehåll avsett för personlig begrundan. Till Taizé kommer varje vecka i en ständig ström tusentals ungdomar från världens alla hörn. Frågan är vad det är som gör denna oansenliga plats så lockande för så många och som gör det till ett mål för deras pilgrimsfärd? Det är definitivt värt att göra ett besök och prova denna annorlunda meditation nästa gång som Staffanskyrkan har det på sitt program./Lotta.

Fredag/Söndag  2006-03-24--26.  Gävledragets resa till Linköping i samband med Singelportens årsmöte 2006. Vi startade fredag lunch 13:00, 21 ivriga personer i två minibussar och en bil. Kollin stuvades in ovanpå varandra, personer utplacerades och fastspändes bakom bilbälten. Vädret var strålande, blå himmel med solsken trots (ej infriat ) hot om snöstorm. Resan tog 5 timmar och rymde många diskussioner samt rejält tilltagen kaffepaus. Vi anlände 18:00 till ett alldeles utmärkt vandrarhem med hotellstandard samt till ytterligare ett hotell. Båda var mycket prisvärda. På kvällen var vi till Restaurang Hamlet. Där placerades vi kring ett jättestort runt bord som rymde samtliga 21 personer. I mitten på bordet fanns fyra levande (konstgjorda) eldar mellan stenar. Jättemysigt. Servicen var snabb, två effektiga servitriser, god mat och priserna helt OK.

Följande dag tillbringade ordförande samt webmaster tillsammans med Singelportens övriga klubbordföranden från 13 klubbar spridda över landet.  Intensiva grupparbeten och diskussioner om Singelportens fortsatta framtid fortsatte fram till 16:00 på lördagen. Övriga resenärer delades upp i 3 grupper, dels besökande till Flygplansmuseum (vi hade egen expert med oss på såväl flygplan som teknik), en grupp besökte gamla Linköping och en grupp shoppade. Denna dag anlände ytterligare en medlem med tåg så nu var vi totalt 22 st. Gävledraget var verkligen representerade med tanke på den långa resvägen.

På kvällen laddade alla om till fest som bestod av välkomstdrink, buffé med rödvin, kaffe och mintkakor. Det var uppträdande med olika dansarrangemang och därefter startade dansen för gästerna med levande orkester. Det var ca 80 damer och 60 herrar. En mycket rolig kväll och vissa kom tämligen sent i säng, precis som sig bör.

På söndagen intogs en stadig frukost och i fortsatt solsken startade hemresan med 2 fikapauser. Vi anlände hemåt i god tid på eftermiddagen, mycket nöjda med vår minimisemester./Lotta.

Lördag  2006-03-18.  Besök på Gävle Slott – Residenset vid ån. Gävle är Norrlands enda medeltida stad med ett av de svenska vasaslotten. Efter 2 bränder 1569 resp 1726 uppfördes slottet i sitt nuvarande skick 1760. Landshövdingen anordnar ett antal guidade visningar varje år vilka är mycket välbesökta och man måste vara tidigt ute för att få biljetter. Givetvis håller sig Gävledraget alltid framme och denna gång var det 7 mycket nöjda personer som dessutom lyckades få landshövdingen att sitta med vid bordet vid det avslutande kaffedrickandet med goda kakor.

Därefter vandrade 4 personer vidare till den nyöppnade restaurangen  Sushi King på Drottninggatan i Gävle. Givetvis använder sig ekonomiska Gävledragare av Restaurangchansenkuponger – ät två för samma pris som för en. Själv vill undertecknad kalla smaken "intressant" utan närmare förklaringar. Här var alla representerade - någon testade det för första gången, någon tyckte det var kul att göra någonting annorlunda, någon ”älskade” smaken och någon ville testa Sushi igen./Lotta.

Tisdag  2006-03-15.  Johnny Mattsson, Gävle – trätäljare . Länsmuseet har anordnat en utställning om Johnny då det nu är hundra år sedan han föddes. Två år gammal drabbades han av polio. Vid 13 års ålder blev arbetet vid sågverket för tungt varför han fick hjälp av de vanföras förening att studera svarvning, dekorationsmålning och intarsiaarbeten. Ryktet om honom började spridas över världen och det kom stora beställningar från USA som han dock tvingades tacka nej till då han fortfarande ville behålla sitt hantverksmässiga utförande.

Utställningen var mycket skickligt anordnad med filmförevisning och inlånade alster från både kyrkor och privatpersoner. Mot slutet levde Johnny i sitt hus, med plats för både verkstad och bostad för familjen, på Rettiggatan bland konstnärskvarteren på gamla Söder. Denna utställning är gratis på onsdagar och pågår fram till 16 april 2006.

Vi var 7 Gävledragare som besökte denna utställning. Jag vill dessutom poängtera en detalj från museets café Rettig som gjorde stort intryck på mig. Jag letade efter koppar till vårt te och kaffe men hittade inga. Till slut upptäckte jag en hylla med vackra handarbetade keramik­muggar, var och en unik i såväl färg som form. Till dessa hörde fyrkantiga assietter i samma skick.  Det kändes otroligt lyxigt och personligt att i sin enkelhet få använda dessa. Här anser jag att museet har hittat ett personligt ”smultron” som avviker från övriga caféer./Lotta.

Lördag 2006-03-11.  Danskväll på Darling i Gävle. Vi var 22 förväntansfulla och glada medlemmar som vid 20.30-tiden passerade genom entrén till den mysiga restaurangen Darling och till en, som vi tänkt oss, trevlig samvaro.Vi fick in mat och dricka efter en, trots förbeställning, ganska lång väntan. Vi hade valt goda rätter, laxfilé respektive fläskfilé båda med pressad potatis som tillbehör. Vi satt vid ett långbord på behörigt avstånd från dansgolvet så det gick utmärkt att småprata både innan och vid avnjutandet av maten. Dansen började kl. 21.30 och som vanligt när det gäller Gävledraget så var de flesta av oss raskt ute i dansens virvlar till Chromes orkester. Så långt var allt till belåtenhet men när notan skulle betalas uppstod problem. Samtligas mat och dricka var sammanslagna på samma nota, vilket i och för sig kändes okej, men ett visst kaos uppstod eftersom några fick betala direkt vid bordet medan andra fick gå till kassan och betala. Vi övriga som oftast befann oss ute på dansgolvet fick härigenom inte något grepp om vad som gällde. Nåväl, efter visst dividerande så löste sig allt till slut och vid 01-tiden gick de flesta av oss med nöjda steg hemåt i den snörika marsnatten./  Gunnar M

Lördag 2006-03-04.  Slottshäktet i Gävle som blev Fängelsemuseum. Från 1593 finns noteringar om en upptimrad "kista/fånghus" i Gävle slotts räkenskaper. 1935 upptäcktes dessutom 2 igenfyllda källarutrymmen från 1620 eller tidigare under slottets källargolv. Detta blev upptakten till att de underjordiska källarvalven i slottshäktet är de äldsta profana byggnadsresterna i Gävle. Vi var nu en grupp på 14 st. som hade bokat guiden från kl 12:00. Turen beräknades enl. överenskommelse ta 1 tim och en kvart. Rolf Nilsson som guide var helt otrolig! Med en berättarglädje och total inlevelse, fick han oss att känna atmosfären och förflyttade oss 400 år bakåt i tiden. Genom möten med olika dockor i resp. cell, alla föreställande autentiska personer från verkliga livet. Då jag själv är mycket intresserad av gammal historia kunde jag hela tiden nicka igenkännande när jag tog del av hästtjuvarnas och tjyvkonornas levnadshistorier och deras eländiga förhållanden. I vår grupp hade vi en 14-årig flicka med oss och det var en fröjd att se hur även hon "fängslades" av guidens pedagogiska berättelser. Jag är övertygad om att inte någon av oss var besviken. Guidningen tog faktiskt 2 timmar och Rolf berättade att detta var rekord då han blev inspirerad av gruppens stora intresse. Tänk, jag har bott här i hela mitt liv och hela tiden upptäcker vi det ena "smultronet efter det andra". Bara att få lära känna Rolf och hans trevliga fru var en ren upplevelse i sig. Vi har en så stor glädje i denna förening och det finns inte några som helst tecken på att det håller på att avta./Lotta.

Lördag 2006-02-25.  Dans till 60-talsmusik. Vi har verkligen hittat en fint "Gävlesmultron" i egenskap av Club 19.. för dig som gillar 60-talsmusik. Vilka förmågor vi har här i Gävle. De förtjänar att lyftas fram och marknadsföras på alla sätt och vis. Flera inom Gävledraget testade deras musik för första gången i går kväll. Trots fyra återbud var vi minst 26 personer enbart från oss. Den slitna, härliga gamla lokalen som rymmer så många minnen kändes helt rätt. Vi som tillhör generation "något äldre" fick uppleva en kär nostalgitripp bakåt i tiden. Sören med "Jack and the New Rippers" var fantastiskt bra!! Budda som diskjockey helt perfekt! De borde få figurera även i mycket större sammanhang. Jahn Claeson förtjänar verkligen all hjälp att marknadsföra detta fina initiativ. Vi som var där och upplevde vår "tonårstid" på nytt fick något drömmande i blicken när vi hörde "det egna favoritörhänget" från ungdomen. Att åter bli påmind om den härliga tiden då hela gänget gick ut och dansade tillsammans. P g a influensa, musikfestivalen och sport på TV var vi alldeles för få totalt - tror nästan Gävledraget motsvarade halva publiken. För vår del var det alldeles utmärkt, bra plats att dansa och vi hade ju varandra. Jahn Claeson förtjänar dock mycket större publik till detta utmärkta initiativ. Flera av oss Gävledragare löste medlemsskap i Club 19.. igår så vi gör allt vad vi kan från vår sida./Lotta.

Lördag 2006-02-18.  Frågesporttävling. Trots en del återbud p g a influensatider lyckades vi bli totalt 32 st, 2 funktionärer och 30 tävlande, utspridda över 6 bord. Vid entrén fick deltagarna besked om "vilket" bord de skulle tillhöra och efter att ha ätit egen medhavd mat och dryck och inlett bekantskap med medlemmarna vid samma bord började allvaret sakta lägra sig. Frågestunden började och frågorna haglade från den alltmer utmattade frågeställaren (undertecknad) p g a den höga kunskapsnivån från SAMTLIGA bord. Det tycktes dröja "länge " innan konturerna kunde skönjas från vinnande bord. Vid halvlek dracks kaffe resp te och mumsades kakor. Så var det åter dags!  Slutligen utropade frågeställaren "hurra" när svaret någon enstaka gång blev fel. Alla fullpoängare började kännas enformiga trots att avdelningen "ganska svåra frågor" från Nationalencyklopedin levererades. Frågeställaren öka ytterligare hastigheten vilket resulterade i något slarvigare läsning och när alternativet Carl von Filé lästes upp, hördes ljudliga, rungande glada skratt. Nu kan jag förstå hur det känns att vara Stand-up-komiker även om inlägget i mitt fall kom helt ofrivilligt. Till slut fick de mycket stolta vinnarna som priser små flämtande batteri-ljus vilka var nästan lika mycket uppskattade som "äran" av att vinna. Ytterligare en glad kväll i goda vänners lag!/Lotta.

Lördag 2006-02-11.  Nära eldsvåda eller? Jaha, så har Gävledraget varit i farten igen. Ekonomiska som vi är var vi laddade med kuponger från Restaurangchansen, två personer äter till priset av en i det nyöppnade CC-Central Corner nära Järnvägsstation i Gävle. Vi var 14 mer eller mindre hungriga, ivriga personer som ordentligt nog hade beställt bord denna gång (vi är mycket läraktiga). Mycket folk placerade sig omkring oss och vi fick vänta i minst en timme. I våra näsor smög sig doften från frestande maträtter från våra lyckliga bordsgrannar. Själva hade vi kuponger som gällde för planka med oxfilé eller lax. Det betydde många plankor för vårt bord med andra ord. Vi började undra varför det dröjde så länge innan maten kom just till oss, plötsligt började vi vädra med nosarna, "kändes det inte litet bränt eller??" Den mycket trevlige restaurangägaren smög sig fram till mig och väste, "det blev nog litet för mycket för grabbarna i köket med alla dessa plankor. De har stått inne för länge och vi måste göra oss av med ett antal". Jaha, så försvann våra  nu sotiga matdelikatesser bland soporna och vi väntade ånyo något mindre tåliga denna gång. Till slut levererades dock plankorna med nya matprodukter men som var placerade på en  "mycket misstänkt sotig" bottenyta. Det hade även gått åt för mycket mos i "förbränningen" så dessutom  drygades allt ut med pommes frites i separata "mutskålar". Nåja, värden var olycklig men mycket trevlig, vi var utsvultna så allt mottogs ändå mycket tacksamt. Han sa "nu är vi tvungen att investera i ett nytt antal plankor inför framtiden". Han frågade oroligt hur det smakade och jag hade inte hjärta att vara helt sanningsenlig utan jag sa att MATEN är mycket god. Jag nämnde aldrig den sotiga bismaken snäll som man gärna vill vara. Så kan det gå när Gävledraget skall slå på stort och gå ut och festa. Efteråt fnittrade jag mycket i min ensamhet när jag insåg humorn i det hela./Lotta.

Måndag 2006-02-06. Så var det dags igen. När vår "medlemsräknare" kom ihåg att även räkna med sig själv uppgick vi till 49 st. På våra tre Caféträffar har vi alltså varit 44, 50 och 49 st - inga kommentarer! Om 2 dagar har vi funnits i en månad. Nu hade vi även lyckats få dit 2 mycket populära gäster Jahn Claeson och Sören Almgren, båda från Club 19 .. För dig som gillar 60-tals-musik här i Gävle. Vi har beslutat att samarbeta och erbjuda varandra olika förmåner. Det slutade med att vi även värvade Sören, som leder och spelar med i dansbandet Jack and the New Rippers, som Gävledragare. Det var också flera nya besökare som direkt bestämde sig för att bli medlemmar hos oss och några som först ville smälta intrycken om alla våra aktiviteter. Flera bestämde sig också direkt att nappa på Club 19..:s erbjudanden.Att det finns mycket att göra inom Gävledraget, DET var man helt överens om. Jag låter så tjatig om jag hela tiden säger att det känns helt otroligt, men det GÖR det!!!/Lotta.

Söndag 2006-02-05.  Hälsans stig. Fortfarande kallt, nästan 15 minusgrader. Trodde ingen skulle våga ge sig ut, men - vid konserthuset  11:00 stod 7 personer. Någon påbyltad som en michelingubbe (undertecknad) - övriga i elegant sportutrustning a la sista skriket. En sak har jag nu lärt mig. Personer som  väljer att promenera i 15 minusgrader  tillhör eliten. Har man själv precis "påbörjat" sitt nya spänstiga liv, klädd modell lager på lager, då blir man oerhört svettig i jakten att "försöka hänga med"! Kändes som om vi naturligt indelade oss  i tre grupper, storsteg, mellansteg och "de på tampen" (gissa var jag befann mig). Dock, väl framme vid målet - vilket välbefinnande!/Lotta.

Lördag 2006-02-04.  Sammanfattning av Betlehemskyrkans Kvinnofrukost. I morse var det KALLT! Jag kämpade tappert på min cykel med riktning mot Betlehemskyrkan kl 08:25 (var ensam om detta vilket jag förstod då jag kände hur kylan bet till i ansiktet). Men, det var värt det! Precis som väntat fylldes hela salen med kvinnor och EN man, pianisten Yngve Ericsson som spelade i bakgrunden. Efter en mycket god och rikligt tilltagen frukost som verkligen tog en timme att genomföra kom vi till ro och med spänd förväntan lyssnade till blivande pastor Charlotte Höglund. Tro mig, hon är verkligen en angenäm bekantskap. Någon sa, lyckliga den kyrka som får överta henne. Charlotte, som är en ung norrländska (med behaglig brytning), fick oss att omväxlande skratta och omväxlande (åtminstone vad gäller undertecknad) bli tårögda. Hennes tema var "Hur man gör livet till en fest". Ett litet barn hade sammanfattat detta med att hennes dagisfröken var ett "Sommarkalas". Med detta som bas berättade hon om olika symboler för att i samband med fest uttrycka glädje, gemenskap, tröst, estetik, helande och hjärta. Att få andra att uppleva OSS som ett sommarkalas och känna glädje enbart genom att vi är närvarande. Mycket av det som sades upplevde jag själv motsvarar mina ambitioner med Gävledraget. Det kändes härligt att både skratta och med allvar stilla meditera över livet i närvaro av sina medsystrar. Från Gävledraget var vi vid vårt bord 7 personer representerade. Nästa träff kommer den 22 april med författaren och journalisten Irja Olsson som föredragshållare och då tänker jag definitivt gå. Jag har bott i Gävle i hela mitt liv och aldrig känt till dessa små "smultron" tidigare. Nu vill jag förmedla detta och låta fler upptäcka pärlor i form av Betlehemskyrkans "Kvinnofrukostar". Varför inte prova själv?/Lotta.

Under eftermiddagen jobbade jag med denna webbplats samtidigt som nya idéer plötsligt strömmade till. Under morgonens Kvinnofrukost fick vi lära oss att göra som barnen, gå på impulsen och välj det roliga vilket var exakt vad jag gjorde och skrev till Jahn, ordförande i Club19..  för att föreslå att vi skulle samarbeta. Vid 23-tiden på kvällen fick jag hans positiva svar - se Anslagstavlan!/Lotta.

På kvällen. Normalt brukar jag skriva till medlemmarna och påminna om våra pubkvällar men denna gång hade jag inte hjärta att lura ut en massa människor i kylan, det var fortfarande kallt! Vad händer i alla fall, jo 20 påbyltade glada människor dyker upp varav 3 var helt nya och med oss för första gången (1 tjej och 2 killar). Nu skall ni veta att går ni in på Interpool i Gävle, bli inte förskräckt om ni inte ser någon där. Fortsätt längst in, passera toaletterna tills ni kommer till biljardborden. Där finns det flera bord som vi flyttade ihop och plötsligt hade vi en perfekt avskärmad yta där vi kunde umgås helt ostörda samtidigt som vi kunde njuta av alla ivriga biljardspelare. Tänk att det ibland kan vara så enkelt - varför är vi alla så fega när det gäller att prova någonting nytt, det är bara att blunda och dyka och  ALLT kan hända./Lotta.

Söndag 2006-01-29.  Igår var det vår andra pubkväll. Avsikten var att gå till Central Corner i Gävle  i god tid  kl 19:00 för att få matplats (trodde vi ja). Vi fick stå där med långa näsor i minst 3 min innan Gävledraget (berömd för sin snabba handlingskraft) direkt sökte alternativ lösning och rusade in på Järnvägsrestaurangen, vi  frös  nämligen. Sagt och gjort, vi fick bums den stackars förvirrade personalen att öppna ett separat rum och snabbt som ögat börja flytta om bord och stolar, tända en massa mysljus och ta emot 23 ivriga, instormande personer. Sedan beställdes allt från vin och oxfilé till enbart öl. Vissa (de RIKTIGA hålligångarna) skulle nämligen efter ca 1 timme fortsätta vidare till dansen på Folkets Hus. Andra skulle promt in till Central Corner när uppträdandet började och stå i baren för att lyssna på de publikdragande irländarna. En sann Gävledragare ger sig INTE. Tro mig, det blev många skratt och fniss den kvällen, en sak är säker, vi har så enormt ROLIGT.

På motionspromenaden idag var vi 10 st, någon smet undan en stund för att titta på Silvanums konstutställning och dök upp vid slutet av promenaden men vi övriga spankulerade glatt vidare. Efter att ha kollat i affärerna en halvtimme satt vi utsvultna och väntade på vår lunchrestaurang Los Sombreros. Då var vi plötsligt 13 st. Det var MYCKET mat på tallrikarna och det hela smakade inte sämre efter 1 timmes väntan. Kyparen såg litet konfunderad ut när några beställde fisk, "har vi det på vår mený" frågade han ängsligt. Han hade inte fått någon sådan beställning under de 14 dagar som han hade funnits där. Nu vet han vad fisk är i alla fall.

Efter en supertrevlig lunch fortsatte 7 st vidare till Café Mingel & Bar i Gävle för att diskutera Prag-resan på 6 dagar i maj. Vi har redan 7 st säkra resenärer av våra 8 förhandsbokade platser samt 3 st som fortfarande "funderar litet till". Parrallellt med denna resa florerar också en 10 dagars bussresa till Kroatien och även där var det var åtskilliga namn nedtecknade som " är intresserade". Upptäcker att vi måste nog ha en särskild reseflik.

Idéerna fullkomligt exploderar fram hela tiden från oss alla. Vi måste gå på någon slags adrenalinkick. Kom hem ganska utmattad till bostaden 17:30, men roligt är det./Lotta.

Tisdag 2006-01-24. Jaha, nu har vi haft vår andra cafféträff och äntligen fått inviga vårt Café Mamsell på Berggrenska gården här i Gävle. Jag visste att det ryms 55 platser på vardera plan. Tro det eller ej, vi var 50 redan andra gången. Jag frågade flera stycken hur de hade fått kännedom om oss och fick till svar, "det går från mun till mun". Visst är det otroligt roligt? Kunde aldrig drömma om att alla supertrevliga Gävlebor plötsligt skulle samlas hos oss. Det hörs att glädjen står högt i tak. Redan dagen efter har vi tagit fram resmål till Prag för en mindre semester i maj, ett ypperligt tillfälle att lära känna varandra bättre. Fler är på gång.Hittills är vi 68 medlemmar och 37 har redan betalat trots att vi ännu inte har plus-giro. Idag har vi dock fått vårt organisationsnummer som ideell förening så nu kan vi gå vidare i pappersfloran. Tänk på att vi bara har funnits i 2 veckor./Lotta.

Söndag 2006-01-22.  Jaha, så är alltså vår Introduktionsfest avklarad i vår lokal. Vi var 38 st anmälda och i slutändan kom det 36 st. 2 st var alltså frånvarande. Vi bör alla ta för vana att avanmäla en plats om vi inte kan komma då vi har nekat flera stycken pga att det var fullbokat. Vi får se till att ha reservlistor i sådana fall. Sonja och Sören har fixat allt på ett lysande sätt. Sonjas konstnärliga sida var helt klart en nyhet för oss alla när hon skapade sina vinterlandskap som bordsdekorationer vilka placerades på borden med gnistrande snö gestaltat av strösocker. Det syntes att de hade lagt ned hela sin själ för att få oss att trivas. Dessutom hade de fixat en väldigt rolig frågesport med lagom svåra svar. Glad i hågen lägger sedan Hjördis fram sina lotter som ett överraskningsmoment med tillropen att "nu skall vi handla" för överskottet går till vår förening. 6 vinflaskor stod på spel för att bilda 3:e pris (1 vinflaska), 2:a pris( 2 flaskor) och 1:a pris (3 flaskor). Vi blev alla minst sagt snopna när Ann-Charlotte "snöt" 4 flaskor helt på egen hand, hon vann alltså både 3:e och första pris. Vi kunde aldrig i vår vildaste fantasi tro att något sådant kunde hända så nu håller Hjördis och jag på att se över hur priserna skall fördelas till en annan gång. Slutligen startade dansen och det buggades och räknades steg så det stod härliga till. En del damer slängde sig utmattade ned på stolarna för att pusta ut. Vi har mycket väldresserade herrar som verkligen känner sin plikt och ställer upp i dansens virvlar. Slutligen stannade 8 underbara människor kvar och städade och gjorde allt så fint igen. Tack alla ni i vår förening för att ni finns!/Lotta.

/Lotta. Måndag 2006-01-16. Hör ni, det här kan bara inte vara sant! Vi har funnits en vecka, EN vecka och redan har vi fått igång en resegrupp med ledare Ingmari och 5 deltagare, nej förresten 6 deltagare. När jag såg vilka som ingår i gruppen samt läste vår reseledares svar blev jag så otroligt lockad så nu tänker jag bums anmäla mig som deltagare nr 6, åtminstone vad gäller studierna. Hon vill att vi skall träffas på söndag. Tänk om allt här i livet gick så fort och vore så enkelt. Utdrag ur mail från reseledare Ingmari: "Vad gäller resmål så är ju Provence och Toscana intressanta områden, Ungern ett annat, olika vin-distrikt ytterligare ett annat men vi får se vad ni andra har för förslag. En annan viktig aspekt som vi får göra klart för oss är vilken standard det skall vara på resorna, men först skall vi ju studera"./Lotta.

Söndag 2006-01-15. Ni som inte var med på pub-kvällen igår på Interpool missade faktiskt något. Vi var 24 st. och vilket tryck!! Vi skrattade och sa att nu gör verkligen GÄVLEDRAGET entré. Vi vällde in allteftersom och började flytta ihop bord samt jaga pallar och stolar. Folk som redan hade placerat sig flydde skrämda till biljardborden och lämnade litet ängsligt kvar sina jackor som vi snabbt placerade längst ut på kanterna av sofforna. Självklart ramlade dessa jackor ned på golvet med jämna mellanrum. Vi skyndade oss litet skamsna att lyfta upp kläderna igen. Hälften av oss gick prydligt hem efter halvtid (omkring 22:00) medan de riktiga håll-i-gångarna skyndade vidare för att kolla läget på Darling.

 Vilka medlemmar vi har i vår grupp, jag saknar ord! Det är tur att vår söta revisor Eva inte behöver ta upp mänskliga tillgångar i vår balansräkning när hon lämnar in deklarationen för då skulle vi drabbas av förmögenhetsskatt.

Vid lunchtid idag skedde en stor händelse! Vi var två styrelsemedlemmar som, med stor andakt, stoppade vårt kuvert innehållande Gävledragets ansökan om organisationsnummer i Skattemyndighetens brevlåda. Oj så mycket papper som skall bestyrkas och införskaffas….!

Därefter träffade vi våra glada hurtiga kamrater vid Konserthuset inför söndagspromenaden längs Hälsans stig. Modigt vandrade vi på den halkiga stigen med stor beslutsamhet. Vi var 7 st.- inte illa alls. Själv ”fegade” jag och använde broddar under skorna men övriga forcerade modigt hindren. Det tog en timme och röda om kinderna fortsatte några till nästa motionspass – buggen. En medlem skulle dessutom som tredje pass gå på Friskis & Svettis på kvällen, wow – Folkhälsan skulle jubla om de visste detta!/Lotta.

Tisdag 2006-01-10   Oj vilken  succé det blev igår kväll. Jag hade förvarnat Café Mingel & Bar i Gävle att det troligen kommer mellan 20 - 40 personer,  vi blev 44 !!  Inte har vi annonserat heller, ryktet har gått från mun till mun och det kom medföljande gäster. Vi fick nya medlemmar som jag aldrig sett tidigare. Jättekul!  Hör och häpna, 17 st betalade medlemsavgiften kontant redan igår, där var vi helt oförberedda. Vi har nämligen ännu inte hunnit skaffa oss plus-giro. Kvitton kommer att utlämnas vid nästa café-träff. Behöver några dagar för att bearbeta all information som kom igår. Ber om överseende om uppdatering av anslagstavlan blir något fördröjd./Lotta.

Lisse-Lotte/Lotta (webmaster)