Free Web Counter     Tillbaka  Senast uppdaterad:  2012-05-05
Free Hit Counter Vandring på Skogskyrkogården 2010-05-25 med Göran Severin.

Vandring på Skogskyrkogården 2010-05-25.

med Göran Severin - ordförande inom FOLKUNIVERSITETET - PUG i Gävle.

   

Vi besökte bl.a. gravarna för

Mauritz Sterner  

  Mauritz Sterner

Mauritz var son till en murare som var mycket beläst och kunskapstörstande. När Mauritz var 17 år emigrerade han till Rockford, Illinois och när han kom fram hade han bara 1 dollar kvar av sin reskassa. Han läste där 100-tals böcker.  När han återvände till Sverige måste han ta studenten som privatist. Han tenterade i många enstaka ämnen och försörjde sig samtidigt på att mura.

Mauritz anslöt sig till Nykterhetsrörelsen, blev Godtemplarlogens internationella studieledare och skrev föredrag till deras årsmöten. Han skrev själv poesi och hade stor inverkan vid skapande av Godtemplarlogens sångbok. Han skrev ”vi äro den knoppande våren” och ägde en stor boksamling, ca 4.000 böcker ,som han skänkte till biblioteket.

Trots att han var murare var Mauritz mycket opraktisk. Dock poängterar hans dotter ”Corinne” att han hade noterat när familjen bytt ut den röda matsalsmöbeln, det  tog  faktiskt ”bara” en månad för honom att upptäcka det.

--------

Otto Lindvall

  Otto Lindwall

Vår första svenska stora schlager skrevs av Otto och var ”Konvaljens avsked”  1905 och denna blomma blev också så småningom Gästriklands landskapsblomma. Det var P P Waldenström som lade fram förslaget att ha olika landskapsblommor och han hade i sin tur fått idén från USA där varje delstat hade sin egen landskapsblomma.

Otto Lindvall var från Okelbo och fadern var bl.a. urmakare, organist folkskollärare och en mycket musikalisk person. Han startade musikkårer och sångkörer och skrev även ”Ockelbovisan”.

Vid 13 års ålder blev Otto musikvolontär och stannade hos regementsorkestern i 38 år.  Han startade symfoniorkestern 1912 och skrev allt från militärmusik till symfoniska verk.

--------

Thure Wickberg och sonen Håkan

  Thure Wickberg och sonen Håkan

Här ligger Ture Wickberg som var med i allsvenskan i tre sporter, fotboll, handboll och bandy, inte ishockey, där kom han inte högre än till division 2. Han var även toppspelare i tennis men är mest känd som idrottsledare. 1953 blev han ordförande i Brynäs och året efter 1954 i representationslaget. Ture fick flera tunga uppdrag och var även medlem av Tre Kronors uttagningskommitté. Vid sidan av detta arbetade han på en Ingenjörsbyrå ”Kjedbrandt och Wickberg”.

Han satsade på att göra Brynäs till ett topplag i ishockey och skickade ut spioner som kollade upp Norrlandskommunernas toppspelare, bl.a. anlitade han Anders Engström i Harads som hittade Tord Lundström, Lars-Göran Nilsson och bröderna Salming.

Han hade goda kontakter inom byggverksamheten vilket gjorde att han kunde skapa jobb åt dessa. Hockey var på den tiden ingen heltidssysselsättning och han kunde alltså fixa jobb åt spelarna på sidan om. Ture hade även stor social begåvning. Man kallade honom ”det sociala ledarskapets personifiering”.  Mannen med bullpåsen som ofta var ute och talade med spelarna och deras familjer. Han var den som gjorde att Brynäs skapade 60-talets suveräna guldgäng som tog  SM 7 gånger mellan 1964 – 1972.

Ture Wickberg dog på sin post. Efter en match var han på väg till en intervju och då segnade han ner och dog, han hade nämligen hjärtproblem.

Det var en pampig jordfästning då Brynässpelarna bildade häck. Det kom mängder av blomsterbuketter från alla håll. Det räknades upp buketter från 80 föreningar och det kom över 100 kransar, meddelade Arbetarbladet

Sonen Håkan Wickberg var också sjuklig i diabetes. Han var en stor spelare med utvecklad spelkänsla och deltog i alla Brynäs SM-guld. ”Det är enkelt att göra mål ”sa han, ”det är bara att skjuta där målvakten inte tänker".

--------

Paul E Andersson, grosshandlare som även skapade Enoksson & Co

Paul E Andersson, grosshandlare som skapade "Enoksson & Co"

   

Han var även med i missionsförsamlingen.  

--------

Bodo West - Rosenberg

  En stark Furuviksprofil med stort inflytande över Furuviksbarnen och Cirkusartisterna.

Hur det hela började!

--------

Westergrenska stiftelsen

Byggde bl.a. mycket annat även bostäder för "Hederliga Enkor".

--------

Emil Bohlin

  

Grosshandlare och handelsresande som kom till Gävle 1897 och startade det äldsta kafferosteriet. Deras huvudsakliga kaffesort var Emboca,

"Den smaken finns ej maken"

--------

Ernst Åsbrink

 

Dottern Eva Åsbrink skrev en uppmärksammad bok om kyrkans kvinnosyn på 1800-talet.

--------

Kontaktsprost Henrik Ekman

  hade 2 kända söner

Historikern Stig Ekman   gift med    Kerstin Ekman född Hjorth

 

Bo Ekman

--------

Oscar Zedrén

--------

Adolf Ahlgren

 

Läkerol       Gävlekändis föddes i Tyskland

Ahlgrens bilar

Företagsamheten

Mer Läkerol

Adde skrev godishistoria

--------

 

 

Elof Malmberg

 

 

 

  

--------

 

Målarsläkten Sjöström

 

(Mer info)   Se  Gästriklands Kulturhistoriska Förenings bokutgivning

1985

Rolf Söderblom

En målarmästaredynasti. Målarsläkten Sjöström 1775 - 1981

Kontaktperson för Gästriklands kulturförening är Göran Severin: goran.severin@telia.com

----------------------------------------------------

Fotat och sammanställt av Lisse-Lotte Danielson.

Gå till Gävledragets Startsida   Senast uppdaterad:  2012-05-05

Tillbaka