Troligen inspelad 1942. Filmen inleds med vad som förmodligen är första maj firande, människor har samlats framför en scen, en blåsorkester spelar, en manskören sjunger och tal hålls. Därefter ser vi film inspelad i samband med att en brand ödelagt NTO-lokalen i Gårdskär. Exteriörer av Skutskärsverken och Skutskärs kyrka, sekvens från Skutskärs sågverk.

Två flickor kryper fram ur en snökoja, de håller upp en skylt med texten "Vi våga försöket". Exteriör av Folkets hus i Skutskär där även Svenska Handelbanken är inhyst, en man öppnar entrédörren till Folkets hus och önskar välkommen in, inne i byggnaden sitter ett sällskap och fikar. Bl.a. kan vi se
Macce Kjellin, Sigvard Kilberg och Wanda Hellstadius. Orkestern Six Swingers spelar. Barnens dag firande i Skutskär, ett fantasifullt paradtåg drar fram längs gatorna, tåget kommer fram till en portal där det står Barnens dag 1944. På idrottsplatsen paraderar sedan olika föreningar framför publik.

Fiskhandlare Torsten Rosén i Skutskär krossar isblock med hjälp av en maskin, en annan man snickrar på ett hus, Torsten Roséns fru Ragnhild vill inte bli filmad men puffas fram framför kameran. Andra sekvensen är inspelad 1939. Olika artistuppträdanden av till exempel cykelakrobater och lindansare på Furuviksparkens scen, vi ser även sångframträdande av
Jussi Björling samt framträdande av cirkusartisten Anita Kittner som hoppa ner i en badtunna från hög höjd (Härnösandsutställningen, som arrangerades några år tidigare, hade haft Anita Kittner som dragplåster, en cirkusprinsessa som hoppade från hög höjd rakt ned i en badbalja. Det var rent ofattbart. Hon hoppade ihjäl sig några år senare och vi sörjde henne uppriktigt när budet nådde oss.)

Filmen innehåller även uppträdande av Furuviksbarnen, samt bilder från Furuviksbarnens besök i Stockholm. I Stockholm ser vi bland annat en militärparad, vaktbyte vid slottet, sekvens filmad utanför biograf Spegeln, besök på Skansen där vi bland annat ser ett bröllopspar skrida ut ur Seglora kyrka, gästuppträdande av Furuviksbarnen på Skansen, Furuviksbarnen fikar på serveringen Lindgården.

Sedan finns det massvis av fantastiska scener från Furuviksbarnen som vi redan har många foton på men nu får vi se rörliga bilder!!!      Laila Nygren, Gösta Nygren är bara  NÅGRA exempel. Jag hittar även värdefulla bilder som speglar miljön, bilder från både Gävle och Stockholm... jaa, jag kan inte säga HUR tacksam jag är över att få visa detta.

http://www.furuviksveteranerna.com/Dockfeen_leksaksboden_1940.htm
Som bara ett exempel!

Känner någon till mer om det filmen visar snälla - berätta detta!  
lisse-lotte@danielson.be

----------------------------------------------------------

Materialet är sammanställt av Lisse-Lotte Danielson.

 

Gå till Gävledragets Startsida  

Senast uppdaterad:  2012-05-19

Tillbaka